Etiquetes

, , , , , ,

El sisè diumenge després de la Pasqua, anomenat “Exaudi”, és un diumenge  de transició entre la festa de l’Ascensió, de la qual és l’octava, i la Pentecosta, que s’observarà al cap de vuit dies més. Aquest diumenge representava, doncs, l’hora d’esperar la promesa d’un Crist glorificat i de donar testimoni del seu patiment al món.

Per a un dia tan singular, el catàleg bachià ens ha deixat dues cantates, totes dues amb el mateix títol: “Sie werden euch in den Bann tun” –“Us expulsaran de les sinagogues”-, ja que parteixen del mateix versicle de l’evangeli de Joan, el segon del capítol 16, el passatge en què Jesús anuncia la persecució i fins i tot la mort dels qui creguin en ell.

La primera cantata que porta aquest títol és la número 44 i data de 1724. El mes de maig d’aquell any, entre diumenges i altres festes, va requerir de Bach un total de set cantates, i per això no és estrany que recorregués a obres antigues o compartís elements en algunes d’elles. En tot cas, però, tampoc no en tenia gaires per recuperar, perquè el compositor no volia aprofitar obres anteriors al període de Leipzig i segurament estava esbossant ja el cicle de cantates corals que encetaria abans de l’estiu. Per això, la cantata número 44, és l’última obra original abans d’establir un nou estàndard en la música litúrgica reglada.

Si la voleu sentir, no us perdeu, aquest diumenge, “La ruta Bach” de Catalunya Música.

Anuncis