Etiquetes

, , , ,

En temps de Bach, i a Leipzig, les regles devocionals no permetien cap tipus de música als serveis religiosos durant tota la Quaresma. Com que, sortosament, el catàleg bachià és, com sabem, prou ampli, aquest diumenge, a “La ruta Bach” de Catalunya Música, us proposem l’audició de dues cantates que, pel seu contingut temàtic, encaixen amb l’esperit d’aquests dies, malgrat que hagin estat compostes per a altres moments de l’any.
Una d’aquestes serà la cantata funerària “Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit” –“ El temps de Déu és el millor de tots els temps”-, número de catàleg 106 i coneguda amb el sobrenom d’”Actus tragicus”, evidentment apòcrif, ja que no hi ha res més llunyà a Bach que considerar la mort com una tragèdia, en contradicció absoluta amb el sentir cristià de la vida, concebuda com una estada passatgera cap a la meta definitiva del més enllà. Per això, la seva música no és gens tètrica ni terrible sinó que, ben al contrari, respira serenitat, pau i fins i tot desig de traspassar el límit d’allò terrenal, com ens fa evident en altres cantates de tema general.
En tot cas, és una obra extraordinària i per molts conceptes única en tot el corpus de cantates, en què, amb 22 anys, Bach s’avança a tots els seus contemporanis. El seu propi art madurarà encara els propers anys, però difícilment guanyarà més profunditat que la que trobem en aquesta obra.

La sentireu amb nosaltres? Diumenge, a les 10 del matí, a Catalunya Música.

Anuncis