Etiquetes

, , ,

En la litúrgia luterana –és a dir, a l’Alemanya de Bach-, la Pentecosta se celebrava, igual que el Nadal i la Pasqua, durant tres dies: és el que s’anomenava “triduum”. Per al “triduum” de Pentecosta, conservem un total de nou cantates bachianes: quatre per al primer dia, tres per al segon i dues per al tercer. De les quatre primeres, aquest diumenge, a “La ruta Bach”, en sentirem dues: les que porten els números de catàleg 172 i 34.

Estrenada el 20 de maig de 1714, la cantata “Erschallet, ihr Lieder, erklinget, ihr Saiten!” –“Entoneu cants, soneu instruments!”-, número de catàleg 172, és la primera i la més coneguda de les quatre conservades per aquest dia. Es va reposar, amb algunes modificacions instrumentals, almenys els anys 1724 i 1731, i possiblement en alguna data posterior impossible de concretar, fet pel qual sembla que era una de les preferides pel mateix compositor.

L’altra, la número 34, porta per títol “Ewiges Feuer, o Ursprung der Liebe”. Com a cantata de l’any litúrgic, data de després de 1740, tot i que en realitat és reelaboració d’una cantata nupcial de 1726, les primeres paraules de la qual s’han conservat en les dues versions. La primera cantava l’amor i és aplicada a la festa de l’Esperit Sant, que la teologia cristiana defineix com la personificació trinitària de l’amor.

Aquestes seran les nostres propostes musicals per aquest diumenge. Us les perdreu?