Etiquetes

, , , , ,

Aquest diumenge, tercer diumenge de Quaresma, a “La ruta Bach” de Catalunya Música us proposarem l’audició de dues obres del catàleg bachià que no tenen assignada una ocasió litúrgica concreta: es tracta de la cantata número 97 i de la breu cantata número 118, que possiblement formava part d’un motet funerari.

De la cantata 97, coneixem exactament l’any de la composició, 1734, ja que la partitura duu de la pròpia lletra de Bach aquesta data, però sense cap altre dada ni referència. Es tracta, en tot cas, d’una època d’absoluta maduresa del compositor, que llavors tenia 49 anys i en què s’havia anat apartant poc a poc de la composició de cantates d’església. Ens trobem, per tant, a les portes de l’últim període profund de composició de Bach, el de l’Ofrena musical i l’Art de la fuga i és per això que potser la cantata pot semblar més abstracta i més implicada emocionalment que algunes obres precedents més populars.

Així mateix, tampoc no sabem amb quin motiu Bach va compondre “O Jesu Christ, meins Lebens Licht”, número de catàleg 118, una obra que, de fet, tan sols va ser considerada cantata durant uns anys, tal com va aparèixer publicada en la primera edició de la Bach Ausgabe. Alguns entesos han apuntat que es podia haver compost per a les exèquies del comte i governador de la ciutat de Leipzig Joachim Friedrich von Flemming, mort l’11 d’octubre de 1740, per al qual Bach havia compost i dedicat algunes obres ja en vida.

Aquesta, doncs, és la nostra proposta per aquest matí de diumenge. Com sempre, de 10 a 11, a la sintonia de Catalunya Música.

Anuncis