Etiquetes

, , , , ,

Les lectures per al segon diumenge després de la Pasqua, diumenge anomenat de misericòrdia, presenten l’al.legoria de Jesús com a pastor de les ovelles esgarriades. Per aquest motiu, la paraula “Hirt” apareix en el títol de totes tres cantates compostes per Bach per a aquest dia: les que porten els números de catàleg 104, 85 i 112.

No hi ha dubte que la imatge del Bon Pastor atreia molt Bach i les seves tres cantates sobre aquest tema, cadascuna amb les seves particularitats, inclouen part de la seva millor música.

De fet, l’ideal pastoral apareix sovint en la música barroca, que hi veia una forma de vida utòpica, feliç i plaent. I, malgrat que la imatge de les ovelles dòcils i felices guiades per un pastor protector que dóna la vida per elles no encaixava gaire bé amb l’austeritat de la Saxònia luterana, hi havia dos moments de l’any en què les lectures litúrgiques hi al.ludien directament: un era el temps de Nadal i l’altre, aquest diumenge.

Des de “La ruta Bach”, us proposarem comprovar-ho amb l’audició de dues d’aquestes cantates: concretament, la número 112, que data de 1731, i la 104, de 1724.

Si us animeu a descobrir-les amb nosaltres, ja sabeu que la cita és a les 10 d’aquest diumenge, a Catalunya Música.

Anuncis