Etiquetes

, , , , ,

El tercer després de la Pasqua, anomenat tradicionalment, a l’església catòlica, diumenge “Jubilate” -que és la primera paraula de l’introit llatí del dia-, la litúrgia segueix celebrant la resurrecció de Crist, s’afegeix l’Al·leluia a totes les antífones, responsoris i versicles i es repeteix diverses vegades en diverses parts de la missa.

Malgrat haver estat escrites per una de les festes més alegres de l’església, les tres cantates bachianes per aquest diumenge, que porten els números de catàleg 12, 103 i 146, coincideixen en el to dramàtic, fruit del tema de l’evangeli del dia en què Jesús anuncia la tristesa dels seus, ja que ell els faltarà, un tràmit necessari per arribar a la plena felicitat.

Aquest diumenge, a “La ruta Bach”, sentirem, entre d’altres, la cantata número 103, la que ofereix una aproximació més íntima al tema del dia. Malgrat que el títol “Ihr werdet weinen und heulen” –“Plorareu i us queixareu”- sembla més aviat pronosticar la Pasqua que no ser-ne una conseqüència, data del 22 d’abril de 1725 i inaugura la sèrie de cantates sobre textos de Marianne von Ziegler amb llibrets d’estructura similar, que parteixen d’un text bíblic, glossat en diverses estrofes i es tanquen amb un coral del repertori popular.

Musicalment, l’obra es caracteritza per un sentiment alegre, amb tempos alegres i orquestració viva. El pla tonal dels moviments se centra en el plany i el lament a la primera meitat de la cantata i es mou cap al comfort i l’alegria a la segona, d’acord amb la promesa del retorn de Crist que esdevé una realitat.

Tot això, i molt més, aquest diumenge, a les 10 del matí, a Catalunya Música.

Anuncis