Etiquetes

, , ,

Aquesta setmana, seguim sentint música per a l’Ascensió des de “La ruta Bach”. Després d’haver sentit les cantates 11 i 37, aquest diumenge arriba el torn de la 43, la que tracta més directament el fet de l’Ascensió de Crist i el viatge de la comunitat per seguir-lo. Deixant a part l’oratori o cantata número 11, és també la més àmplia, amb onze moviments en dues parts, i la que té una orquestració més nombrosa.

“Gott fähret auf mit Jauchzen” –“Déu, s’enlaira amb crits de joia”- és el títol d’aquesta obra estrenada el 30 de maig de 1726, la cantata data del tercer cicle anual complet, una època en què Bach havia abandonat la composició i interpretació de cantates pròpies i havia fet executar excepcionalment una sèrie de divuit cantates del seu cosí Johann Ludwig Bach de Meiningen.

Segurament, per això, algunes de les cantates pròpies d’aquest moment mostren, en la disposició dels textos, aquella mateixa estructura: l’anomenat “patró de Meiningen”, que integra passatges de l’Antic i Nou Testament que tracten un mateix tema entre les àries i recitatius. Nou dels onze moviments són per a veu solista. Les àries són necessàriament breus, sense les repeticions da capo, per no sobrepassar el temps reservat per la litúrgia per a la interpretació d’una cantata: com a màxim, trenta minuts.

El caràcter general de l’obra és particularment festiu i, com la majoria d’obres celebratòries de Bach, aquesta inclou trompetes i timbales a més dels dos oboès, cordes i continu habituals.

Amb tot això, esperem haver-vos fet venir ganes d’acompanyar-nos també aquest diumenge, com sempre a les 10 h, a “La ruta Bach” de Catalunya Música!

Anuncis