Etiquetes

, , , , , , ,

En el calendari litúrgic luterà, entre l’Advent i la Trinitat, les lectures parlaven d’esdeveniments de la vida de Crist per ensenyar els valors de l’Església. En canvi, els altres sis mesos –l’anomenat “temps després de la Trinitat”-, com que no tenien un caràcter definit, s’aprofitaven per anar proposant una catequesi general, un adoctrinament sobre aspectes de la vida cristiana basada en paràboles i ensenyaments de Crist.

Així, cada diumenge tenia assignada la lectura d’una de les epístoles de Sant Pau i un evangeli de la vida de Crist, dos textos relacionats de vegades de manera òbvia i de vegades de manera subtil. El primer diumenge després de la Trinitat, l’evangeli del dia explicava la paràbola del ric Epuló, que no es va compadir del pobre Llàtzer, mentre que l’epístola era un passatge de la Primera carta a Sant Joan, que proclama l’amor de Déu.

Aquest diumenge de l’any 1723, que va caure el 30 de maig, va ser també el primer en què Bach va exercir oficialment les seves tasques a la ciutat de Leipzig, on s’acabava de traslladar amb la seva família procedent de Köthen i on sembla que es disposava a complir un somni llargament esperat. Per això, malgrat que l’any litúrgic comença amb l’advent, tots els cicles complets de cantates de Bach comencen l’altra meitat de l’any, just després de la Trinitat.

Per a aquest dia, es conserven tres cantates, la 75, la 20 i la 39. Si les voleu sentir, no us perdeu, aquest diumenge a les 10 del matí, “La ruta Bach” de Catalunya Música.

Anuncis