Etiquetes

, , , , , , ,

La primera de les tres cantates per al dotzè diumenge després de la Trinitat que sentirem aquest diumenge a “La ruta Bach”, la 69a, “Lobe den Herrn, meine Seele” –“Lloa el Senyor, ànima meva”- és la versió original del que ha arribat fins als nostres dies en forma de la cantata 69, una revisió i adaptació uns quants anys posterior.

La primera data de l’any 1723 o 1724 i es va tornar a interpretar en diverses ocasions -l’última el 1748-, transformada i aplicada al servei religiós solemne de presa de possessió del nou consistori de la ciutat de Leipzig.

Totes dues versions són per forces importants, en sis moviments i comencen amb el mateix moviment coral i orquestral magnífic. Les dues àries es conserven però en canvien les veus solistes, i els recitatius i el coral conclusiu són nous. També canvien diversos detalls de l’orquestració. El llibret, d’autor anònim, també és modificat lleugerament per adaptar-lo a l’ocasió festiva, tot i que el nucli del text segueix vinculat a l’evangeli del dia.

Així doncs, mentre que creiem que Bach reaprofitava sovint obres anteriors a causa d’un excés de volum de feina, també sabem que era molt curós a l’hora de seleccionar-les i que, de vegades, les revisions obligaven també a una quantitat important de treball.

Aquestes i altres obres les sentirem diumenge, a “La ruta Bach” de Catalunya Música. Ens hi voldreu acompanyar?

Anuncis