Etiquetes

, , , ,

Aquest diumenge, a “La ruta Bach”, us proposarem l’audició de la cantata número 100, una obra que no té un destí litúrgic concret, si bé alguns estudiosos li han atribuït, per la semblança amb altres obres del catàleg, el quinzè o el vint-i-unè diumenge després de la Trinitat.I és que les semblances de què parlem abasten des del títol de l’obra fins a alguns moviments que són aprofitats o copiats gairebé literalment d’altres cantates.

“Was Gott tut, das ist wohlgetan” –“El que Déu fa, està ben fet”- és el títol de la cantata número 100 però també de les dues immediatament anteriors en el catàleg, la número 99, destinada al quinzè diumenge després de la Trinitat, i la 98, per al vintiunè diumenge després de la Trinitat. I és que totes tres es basen també en l’himne homònim, de Samuel Rodigast, que a Leipzig se solia fer servir en les cerimònies de casament, fet que ha dut alguns entesos a considerar la cantata número 100 com una cantata nupcial.

En tot cas, l’opinió general la qualifica de cantata “per ogni tempo”, que vol dir que es pot fer servir en qualsevol moment de l’any litúrgic, inclosos funerals, inauguracions d’orgues, canvis en el govern de la ciutat, etcètera. I és aquesta versatilitat la que va permetre que s’interpretés diverses vegades entre 1732, any de la seva composició, i 1735. Es creu, de fet, que aquesta és una de les últimes cantates de Bach que han sobreviscut.

Si no us la voleu perdre, aquest diumenge, a les 10 del matí, sintonitzeu Catalunya Música!

Anuncis