Etiquetes

, , , , , ,

Aquest diumenge, a “La ruta Bach” de Catalunya Música, iniciem un recorregut per una sèrie de cantates compostes per a les festes nadalenques.

En temps de Bach, a Leipzig, el Nadal se celebrava durant tres dies consecutius, el 25, el 26 i el 27 de desembre. El primer d’aquests, tot i que sabem que no va ser amb seguretat la data real del naixement de Jesús, es commemora aquest fet. El segon, dia de Sant Esteve –el primer màrtir de la història-, és festiu encara avui dia en molts països històricament catòlics, anglicans i luterans. El tercer, el 27 de desembre, és el dia de Sant Joan Evangelista, sovint considerat el deixeble estimat en els Evangelis, un dels primers deixebles cridats per Jesucrist i autor, a més de l’evangeli, de la primera de les cartes i del llibre de la Revelació. També va ser l’únic apòstol que no va morir martiritzat tot i que l’emperador Domicià ho va intentar.

Per al conjunt de tots aquests dies, J.S. Bach va escriure, al llarg de la seva carrera, un total de dotze cantates, això sense incloure les tres de l’Oratori de Nadal que, de fet, van ser escrites per ser interpretades, també, durant els tres dies de Nadal del 1734.

La primera obra que sentirem aquest diumenge és la primera cantata composta per a un dia de Nadal. Es tracta, concretament, de la que té el número de catàleg 63, titulada “Christen, ätzet diesen Tag” –“Cristians, graveu aquest dia”-.

Anuncis