Etiquetes

, , , ,

Aquest diumenge, a “La ruta Bach”, continuarem el repàs de cantates per a les dates nadalenques que hem començat ja fa unes quantes setmanes. Concretament, us proposarem sentir una de les cantates per al segon dia de Nadal, el 26 de desembre, que és també la festa de Sant Esteve. Per a aquesta ocasió litúrgica es conserven quatre cantates, la darrera de les quals és la número 57, que porta per títol “Selig ist der Mann” –“Feliç és l’home”- i data de 1725, el tercer any de Bach a Leipzig.

El context ideològic d’aquestes obres és diferent segons si el seu text es fixa preferentment en aspectes de Nadal o de la festa que hi coincideix, i en el cas de la cantata 57, se centra en la figura de Sant Esteve, primer màrtir de la història, lapidat sota acusació de blasfèmia a les portes de Jerusalem.

A les cantates, el sacrifici de Sant Esteve se sol explicar mitjançant un diàleg entre Jesús, que explica la paràbola i medita sobre el significat de la vida terrenal, i l’ànima, que es queixa del patiment d’aquest món però entreveu un paradís més enllà. L’autor del llibret d’aquesta cantata, Georg Christian Lehms, també ho fa així i aprofita l’oportunitat per explorar la noció del martiri. Aquesta és la primera de quatre cantates de diàleg que trobarem en aquest cicle anual.

446px-Georg_Christian_Lehms_(detail)Gravat de Georg Christian Lehms, c. 1713

Una cantata de diàleg personal, profunda i intensa, doncs, per al proper matí de diumenge a Catalunya Música.