Etiquetes

, , , ,

Aquest diumenge, a “La ruta Bach”, sentirem la cantata número 58, titulada “Ach Gott, wie manches Herzeleid” –“Oh Déu meu, quant de patiment”-, que data probablement del 1727, si bé ens ha arribat conservada en una revisió dels anys 1733/4, que afegeix un tercer moviment de bell nou, incorpora la intervenció de tres oboès i potser fins i tot alguna modificació en el text.

De fet, després del primer diumenge d’Advent de 1726, el quart cicle anual de cantates es torna molt irregular: o bé Bach repeteix fragments d’obres anteriors en les noves o bé en toca d’altres compositors. Si va escriure cap cantata per a la temporada de Nadal i Cap d’Any –i sembla estrany pensar que no ho fes, tractant-se de les dues grans festes cristianes–, no han sobreviscut. Abans d’arribar a la festa de la Purificació, l’única que conservem és aquesta, la número 58.

Es tracta, per altra banda, de la primera de dues cantates amb el mateix títol, destinades a diumenges diferents del mes de gener i porta el subtítol de “Dialogus” ja que, en efecte, els únics protagonistes vocals de la cantata són una soprano i un baix solistes.

La cantata número 58 és una de les més breus del catàleg, però extraordinàriament rica en detall i rang emocional.

 

 

 

Anuncis