Etiquetes

, , , , , , ,

En temps de Bach, la litúrgia luterana conservava tres festes de la Verge Maria que havien de ser commemorades amb especial solemnitat, fet que comportava la interpretació de cantates: la Purificació (el 2 de febrer), l’Anunciació (el 25 de març) i la Visitació (el 2 de juliol).

Coincidint amb la proximitat de la primera d’aquestes en el calendari –que nosaltres coneixem popularment com la Candelera- aquest diumenge, a “La ruta Bach”, encetem un petit cicle de tres programes que dedicarem a sentir música composta per a aquesta ocasió litúrgica.

La Purificació marca el final de l’època nadalenca i el pas al cicle pasqual i commemora la cerimònia hebraica que va haver de complir la Verge als 40 dies del naixement del seu fill: la purificació i presentació del seu primogènit al temple. Va ser allà on, segons diuen les escriptures, Maria va trobar el vell Simeó, que havia fet la promesa de no morir sense veure el Salvador. Simeó, que va reconèixer immediatament en Jesús el Messies, va agafar llavors el nen en braços i va entonar el cèlebre “Nunc dimittis servum tuum Domine” (“Ara deixa que el teu servent marxi en pau d’aquest món”), un càntic que va quedar incorporat no només a la missa catòlica del 2 de febrer, sinó també a la dels dies propers en el calendari.

Per aquest dia, conservem tres cantates bachianes, tot i que sabem que també se’n feien servir d’altres. Diumenge, en sentirem una selecció, que encapçalarem amb la cantata número 82, titulada “Ich habe genug” –“Ja en tinc prou”- i una de les més conegudes per a veu solista.

Anuncis