Etiquetes

, , , , , , ,

Aquest diumenge, a “La ruta Bach”, iniciem un recorregut per algunes de les cantates compostes per al dia de Cap d’Any, una de les ocasions litúrgiques més afavorides pel número i la qualitat de les obres bachianes que s’han conservat.

Les lectures per a aquest dia són un fragment d’una epístola als Gàlates i un de l’evangeli de Sant Lluc.

En temps de Bach, a Leipzig, el dia de Cap d’Any començava oficialment una de les tres fires anuals de la ciutat, però com que estava prohibit comerciar en diumenge o dia festiu, hem de suposar que, aquell dia, les esglésies de la ciutat es devien omplir d’estrangers que es trobaven a la capital saxona per motius laborals i que, barrejats amb la congregació local, assistien als oficis divins.

Una de les cantates compostes per Bach per al dia de Cap d’Any, concretament la tercera per ordre cronològic, és la número 16, titulada “Herr Gott, dich loben wir” –“Senyor Déu, us lloem”-. Data de 1726 i probablement va ser reposada el 1749.

Tot i que el llibret fa referències indirectes a la lectura de l’evangeli del dia, Bach dóna menys importància al missatge evangèlic i converteix la cantata en un himne d’acció de gràcies davant de l’any que comença.

Si voleu sentir la cantata número 16, no us perdeu, aquest diumenge a les 10 h, “La ruta Bach” de Catalunya Música.

Anuncis