Etiquetes

, , , , , ,

Dins del petit cicle que dediquem a les cantates per al Cap d’Any, aquest diumenge, a “La ruta Bach” sentirem dues noves obres compostes per a l’1 de gener, el dia en què, en el calendari gregorià modern, se celebra l’inici del nou any.

A més, en la cultura cristiana, aquesta festa coincideix amb el record de la Circumcisió del Senyor, ja que, segons el costum jueu, aquesta cerimònia havia de tenir lloc vuit dies després del naixement d’un nen. I el dia de Cap d’Any és, exactament, el vuitè dia després de Nadal.

Les lectures prescrites per aquest dia són un fragment d’una epístola als Gàlates i un de l’evangeli de Sant Lluc. Però aquest últim consta tan sols d’un únic vers que simplement informa del ritu de la circumcisió. Potser per això, en les cantates per a l’Any Nou, Bach se centra més aviat en la proclamació de la bondat del servei públic i d’una bona dosi de nacionalisme.

Per a aquesta solemne festa religiosa, hem conservat fins a cinc cantates bachianes, de les quals aquest diumenge en sentirem dues, la número 41 i primera que hem conservat completa, titulada “Jesu, nun sei gepreiset” –“Jesús, sigues ara lloat” –, i la 171, que comparteix amb aquella la melodia de coral i porta per títol “Gott, wie dein Name, so ist auch dein Ruhm” –“Déu, com el teu nom, així és també la teva Glòria”-.

 

 

 

 

 

Anuncis