Etiquetes

, , , , ,

Encara sota l’influx de la Pasqua, aquest diumenge, a “La ruta Bach” de Catalunya Música, us oferirem una de les cantates per al que, en època del compositor, s’anomenava tercer dia de Pasqua.

Concretament, es tracta de la cantata 134, titulada “Ein Herz, das seinen Jesum lebend weiß” –“El cor, que sap que el seu Jesús és viu”- i que es va a arribar a interpretar fins a tres anys diferents.

La cantata 134 és una obra de gestació agitada que podem seguir de prop gràcies a la documentació que se n’ha conservat. Inicialment, i amb el títol “Die Zeit, die Tag und Jahre macht”, es va estrenar per a la recepció de Cap d’Any de 1719 a Köthen, única data en què, juntament amb l’aniversari del príncep, es podien interpretar cantates en aquella severa cort calvinista.

Per a la primera Pasqua de Bach a Leipzig, l’abril de 1724, Bach va adaptar l’obra a l’ús religiós suprimint dos dels vuit fragments de què constava la profana. Per a una nova reexposició, el 27 de març de 1731, va compondre nous recitatius. Encara hi hauria una última revisió, potser per al 1735, que va afectar l’ària inicial i el cor final.

En tot cas, l’obra va conservar el format de cantata de diàleg entre dos personatges al.legòrics, que en la versió original representen el Temps i la Divina providència.

Aquest diumenge, a “La ruta Bach”, la cantata 134.

 

Anuncis