Etiquetes

, , , , ,

La festa de la Reforma era un esdeveniment important en el calendari luterà que se celebrava cada any el 31 d’octubre per recordar el dia de 1517 que Martí Luter havia publicat les seves 95 tesis a la porta de la capella del palau de Wittenberg. A Leipzig, que era una plaça forta de l’ortodòxia luterana, s’esperava que el cantor de Sant Tomàs proveís música especialment sumptuosa i solemne per als serveis religiosos d’aquesta data i Bach va respondre a les expectatives amb les cantates números 79 i 80.

Entre les cantates compostes per a aquest dia, s’hi sol comptar també la número 192, titulada “Nun danket alle Gott” -“Ara donem, tots, gràcies a Déu”-, tot i que planteja nombrosos interrogants, tant pel que fa al destí com a la datació. Els entesos solen situar-ne la composició pels volts de l’any 1730, ja que les particel.les que ens n’han arribat van ser copiades per la mateixa persona que va fer les de la cantata 51, estrenada el 17 de setembre d’aquell any. Si això és així, pel seu to festiu i exaltat, l’obra hauria pogut anar destinada, doncs, a la festa de la Reforma.

Tot i això, com que les forces instrumentals d’aquesta cantata són més modestes i el caràcter més íntim que en les que acabem d’esmentar, tampoc no es pot descartar que l’obra anés destinada a una cerimònia nupcial o una altra ocasió especial segons els costums musicals de la cort de Weissenfels, amb la qual Bach va estar vinculat des de jove.

Ho podreu jutjar vosaltres mateixos si ens acompanyeu, com feu sempre, una setmana més, aquest diumenge a les 10 del matí, a “La ruta Bach” de Catalunya Música.