Etiquetes

, , , , ,

Aquest diumenge, a “La ruta Bach”, encetem un petit cicle de diverses setmanes en què sentirem cantates compostes per a la Pentecosta, una de les principals festes de la religió jueva, que se celebrava cinquanta dies després de la Pasqua i commemorava el lliurament al poble hebreu de la llei divina. En la religió cristiana, el que es recorda és la vinguda de l’Esperit Sant a la primera comunitat de deixebles de Jesús, tal com s’explica al segon capítol del llibre dels Fets dels Apòstols, que constitueix l’epístola del dia.

En la litúrgia luterana –és a dir, a l’Alemanya de Bach-, la Pentecosta se celebrava, igual que el Nadal i la Pasqua, durant tres dies consecutius: és el que s’anomenava “triduum”. Per al “triduum” de Pentecosta, conservem un total de nou cantates bachianes: quatre per al primer dia, tres per al segon i dues per al tercer.

De les quatre primeres, començarem el nostre camí amb dues que estan estretament relacionades: les que porten els números de catàleg 59 i 74 i, el títol, “Wer mich liebet der wird mein Wort halten” –“Qui m’estimi mantindrà la meva paraula”-.