Etiquetes

, , , , , ,

La cantata 174, titulada “Ich liebe den Höchsten von ganzem Gemüte” –“Estimo amb tota l’ànima el Déu Suprem”- és una de les compostes per al segon dia de Pentecosta.

El 1729, un cop passada la febre creadora dels primers anys a Leipzig, es fa especialment difícil datar les obres bachianes, tant perquè n’escriu menys com perquè ens han arribat en menor quantitat.

Les cantates del quart cicle anual es caracteritzen per l’ús de textos de Christian Friedrich Henrici, anomenat Picander. Sembla que, després de col.laborar en les passions de Sant Mateu i Sant Marc i en moltes cantates seglars, el poeta hauria proposat al compositor que fes un cicle complet sobre textos seus aquells 1728 i 1729, però aquest projecte, com dèiem, o bé va quedar incomplet o no ens ha arribat sencer.

En tot cas, la cantata 174 es va estrenar amb seguretat el dia 6 de juny com a Hauptmusik, és a dir, la música principal de la missa de dilluns de Pentecosta.

L’obra és breu, tal com ho determinen les dimensions del text, i la part vocal demana només contralt, tenor i baix solistes i el cor només al coral conclusiu. Però seguint la pràctica iniciada d’ençà de 1726, Bach fa començar la cantata amb una simfonia instrumental que, a aquestes altures, té poc a veure amb les de la primera època.

Tot plegat, ho sentim i ho analitzem aquest diumenge, a les 10 del matí, a “La ruta Bach” de Catalunya Música.