Etiquetes

, , , ,

“Singet dem Herrn ein neues Lied” –“Canteu al Senyor un càntic nou”- és el títol de la cantata 190, una de les cinc que hem conservat per al dia de Cap d’Any. Va ser estrenada l’1 de gener de 1724 a Leipzig tot i que possiblement alguns dels seus moviments datin de l’època de Köthen, cort calvinista on el dia de Cap d’Any i el dia de l’aniversari del príncep Leopold eren les dues úniques ocasions en què s’interpretaven cantates.

A més, la cantata 190 es va tornar a interpretar a finals de juny de 1730, durant els tres dies consecutius de festes que van commemorar el segon centenari de la confessió d’Augsburg, la professió de fe que els luterans van presentar a la Dieta d’Augsburg el 1530 i que va establir el credo oficial de la Reforma.

En el procés de transmissió, l’obra original, que constava de set números, ens ha arribat incompleta: en la partitura orquestral autògrafa hi falten els dos primers moviments, dels quals, en una altra, només conservem les particel.les de les veus i dos violins. Per tot això, l’any 1948 alguns estudiosos van reconstruir l’obra, versió amb què alguns altres no estan d’acord però que és l’única manera que tenim d’aproximar-nos a una interpretació completa.

Aquest diumenge, si ens acompanyeu, sentirem aquesta cantata més celebratòria que no pas reflexiva.