Etiquetes

, , ,

L’any 1725, el diumenge de Rams va coincidir amb la festa de l’Anunciació de la Verge i, per a aquesta ocasió, Bach va escriure la cantata titulada “Wie schön leuchtet der Morgenstern” –“Que bonic que brilla l’estel del matí”- que porta el número de catàleg 1.

El fet que aquesta sigui la cantata que enceta el catàleg d’obres bachià és totalment aleatori. Quan, després de constituir-se l’any 1850, la Societat Bach va començar l’edició completa de les seves obres, va voler fer-ho amb una de les més significatives, la “Missa en si menor”, però la impossibilitat d’accedir als manuscrits va obligar a canviar d’idea i fer-ho amb les cantates. A partir d’aquí, l’ordre escollit no segueix cap mena de criteri litúrgic, ni estilístic, ni molt menys cronològic. Sembla que, d’entrada, es volia delectar els subscriptors amb unes primeres obres brillants i aquesta, una de les cantates més felices de Bach, va ser l’escollida.

"Entrada de Jesús a Jerusalem". Giotto di Bondone (1267-1337). Capella dels Scrovegni de Pàdua.

“Entrada de Jesús a Jerusalem”. Giotto di Bondone (1267-1337). Capella dels Scrovegni de Pàdua.

Aquesta és l’obra que us oferirem, aquest diumenge, a “La ruta Bach”. Com sempre, a les 10 del matí i per Catalunya Música. Us la perdreu?